Programma's

Wonen & leefbaarheid

Wat willen we bereiken?

Door het uitvoeren van de diverse taken in het kader van het beheer van de openbare ruimte bevorderen wij de leefbaarheid en houden wij de aanwezige voorzieningen en diensten in stand.

Wat gaan we daarvoor doen?

Wanneer gereed?

We voeren het planmatig onderhoud in de openbare ruimte uit conform de vastgestelde beheerplannen.

doorlopend

Voor de verschillende kapitaalgoederen (o.a. riolering, wegen etc.) hebben wij beheerplannen opgestelde. Jaarlijks voeren we de in deze plannen genoemde werkzaamheden uit. Nadere informatie hebben wij uitgewerkt in de paragraaf Kapitaalgoederen.

Wat gaan we daarvoor doen?

Wanneer gereed?

We stellen een nieuw wegenbeheerplan en een nieuw beheerplan civiele kunstwerken op.

december 2023

Elke twee jaar actualiseren wij het Wegenbeheerplan op basis van inspecties van alle wegvakken. De laatste inspectie hebben wij in 2021 uitgevoerd. In 2023 voeren wij een nieuwe inspectie uit. Op basis van deze inspectie passen wij het huidige plan aan naar het Wegenbeheerplan 2024-2028.
Elke drie jaar actualiseren wij het Beheerplan Civiele Kunstwerken op basis van inspecties. In 2023 voeren wij nieuwe inspecties uit.

Wat gaan we daarvoor doen?

Wanneer gereed?

We evalueren een aantal onderdelen uit het Groeidocument Groen!

december 2023

Het Beleidsplan openbaar groen en het Format Groenbeheerplan per kern uit het Groeidocument Groen! vormen het uitgangspunt voor het onderhoud van het openbaar groen. In 2019 stelden we een eerste versie van het Groeiplan groen op. In 2023 evalueren we gelijktijdig het beleidsplan openbaar groen en het uitvoeringsplan onkruidbeheersing op verhardingen. Daarnaast vullen we samen met de kernen Axel, Biervliet, Philippine en Zaamslag het format groenbeheerplan in.

Wat willen we bereiken?

Terugdringen van aanbod restafval.

Wat gaan we daarvoor doen?

Wanneer gereed?

Het uitvoeren van gerichte acties om aanbod van restafval terug te dringen.

doorlopend

Afvalinzameling Terneuzen
We halen afval op bij huishoudens en bedrijven. We zorgen voor gescheiden inzameling van verschillende waardevolle afvalstromen. PMD+ (plastic verpakkingen, metaalverpakkingen, drankenkartons en restafval), gft, oud papier en karton halen we gescheiden bij huishoudens op. PMD+ scheiden we na (zie verderop). Op centrale plaatsen in de gemeente staan ondergrondse en bovengrondse containers voor glas en textiel. Dit zorgt voor meerdere gescheiden afvalstromen. Ook kunnen inwoners verschillende afvalstromen gescheiden aanleveren op de milieustraat in Terneuzen. De afvalstromen voeren we af en storten we op juiste wijze. Indien mogelijk passen we hergebruik of recycling toe. We willen continu moderniseren en de afvalinzameling verbeteren.

Grondstoffenplan
In november 2021 stelde de gemeenteraad het Grondstoffenplan 2022 vast. In het Grondstoffenplan geven we aan dat we doorgaan met het nascheiden van ons PMD+ afval (plastic en metaalverpakkingen, drankenkartons en restafval). Ook streven we naar minder restafval en meer afvalscheiding van waardevolle afvalstromen. De gemeente Terneuzen onderschrijft de VANG-doelstelling (Van Afval Naar Grondstof) uit het Landelijk Afval Beheersplan. We willen als gemeenten een bijdrage leveren aan een duurzame samenleving.

We gaan door met nascheiding omdat uit de pilot van de afgelopen drie jaar blijkt dat we meer plastic-, metaalverpakkingen en drankenkartons apart inzamelen dan bij bronscheiding. De nascheidingsinstallatie haalt deze plastic-, metaalverpakkingen en drankenkartons (PMD) uit het restafval. Nascheiden ontwikkelt zich en wordt steeds beter ook merken we dat het voor de inwoners gemakkelijker is

We willen minder restafval. Op dit moment zit er nog 40% GFT in het restafval. In mindere mate zijn er ook nog andere waardevolle afvalstromen aanwezig. Via communicatie proberen we inwoners hiervan bewust te maken. Door deze bewustwording, ondersteund met acties en meer faciliteiten: bijvoorbeeld mogelijkheden voor inwoners om bepaalde soorten afvalstromen dichter bij huis aan te bieden en gft inzameling bij hoogbouw. We willen bereiken dat inwoners waardevolle afvalstromen nog beter gescheiden aanbieden.

Openbaar Lichaam Afvalstoffenverwijdering Zeeland (OLAZ)
Op het gebied van afvalinzameling werken we samen met de andere Zeeuwse gemeenten. We nemen deel aan de Gemeenschappelijke regeling OLAZ. Meer informatie hierover staat in de paragraaf Verbonden partijen.

Deze pagina is gebouwd op 10/20/2022 13:57:03 met de export van 10/20/2022 13:44:23