Welzijn
- Aanbod buurthuizen en welzijnsaccommodaties laten aansluiten bij behoeften inwoners mede door ondersteuning van professionele opbouwwerkers/medewerkers.
- Positieve intentie om mee te werken aan ondersteunende initiatieven op het gebied van inclusie/diversiteit (bijv. inclusieagenda en regenbooggemeenten).
- Laagdrempelig gebruik van beschikbare openbare toiletten door toegankelijke informatie over aanbod.
- Specifieke aandacht voor het terugdringen van eenzaamheid.
Preventie/zelfredzaamheid
- Inzet buurtsportcoaches.
- Inzet op uitvoering preventieakkoord en gevarieerd sportaanbod.
- Inzicht in aandachtsgroepen vergroten om passende ondersteuning aan te bieden.
Minima
- Onderzoek naar een manier waarmee minima meer en makkelijker gebruik kunnen maken van voorzieningen met extra aandacht voor jongeren en ouderen, onder meer door stimuleren gebruik van voorzieningen (zoals via Jeugdfonds Sport en Cultuur en volwassenenfonds Sport en Cultuur)
Zorgvoorziening
- Voorstel voor onderzoek naar meer samenwerking met Hulst en Sluis bij uitvoering taken sociaal domein.
Volksgezondheid
- Onderzoeken of het zinvol is om aan te sluiten bij Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG).
Sociaal Domein
Sinds 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor de taken binnen de Jeugdwet, de Wmo en de Participatiewet (het sociaal domein). Als gemeente staan wij dichter bij onze inwoners. Daardoor kunnen wij de zorg en ondersteuning dichter bij huis regelen in overleg met inwoners, ouders, vrijwilligers en professionals.
Wet maatschappelijke ondersteuning
Het doel van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat iedereen, ongeacht beperkingen, mee kan doen in de samenleving. Vanuit de opdracht van de Wmo 2015 geven wij invulling aan de taken die de rijksoverheid heeft overgedragen als gevolg van de decentralisatie AWBZ/Wmo.
Wij streven ernaar dat alle inwoners kunnen wonen, werken en een inkomen hebben en dat ze op eigen kracht kunnen meedoen in de samenleving. Zij regelen zo mogelijk hun eigen zorg en ondersteuning, eventueel met hulp van hun directe omgeving. School, buurt, verenigingen en maatschappelijke organisaties spelen hierbij een steeds belangrijkere rol.
Door het beschikbaar stellen van subsidies op deze gebieden stimuleren wij dat vrijwilligers in kernen en buurten activiteiten organiseren. Zo kunnen buurtbewoners elkaar ontmoeten en de sociale samenhang daarmee vergroten.
Iedereen aan boord
We stelden in 2021 het integraal beleidsplan Sociaal Domein vast. In 2023 voeren we dit plan verder uit. We willen goede basisvoorzieningen voor alle inwoners van de gemeente Terneuzen. Waar basisvoorzieningen niet toereikend zijn bieden we maatwerk. Een integrale werkwijze beperkt zich niet alleen tot samenwerking binnen het Sociaal Domein.